Basalt

Basalt valt onder de noemer natuursteen en is een vulkanisch stollingsgesteente. De stolling vindt plaats aan het aard- of wateroppervlak. De kenmerkende poriën van basaltlava ontstaan wanneer gassen tijdens het stollingsproces ontsnappen. Het ineenkrimpen van basaltlava zorgt voor de ontwikkeling van zeshoekige structuren, ook ‘basaltzuilen’ genaamd.

Basalt bevat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld graniet, geen kristallen. Het gesteente is niet gevoelig voor verkleuringen en neemt overwegend zwarte tot grijze tinten aan. Hierdoor is basalt uitermate geschikt binnen een modern of minimalistisch interieur. Ook buiten kan de steen perfect aarden. Basalt is slijtvast, weersbestendig en een uitstekende keuze als buitentegel.

Hoe basaltegels onderhouden?

Een basalt vloer behoeft in principe weinig onderhoud maar zo nu en dan geef je deze best eens een reinigingsbeurt. Een emmer water volstaat, eventueel in combinatie met een neutraal schoonmaakproduct. Schrob de vloer intensief en laat 10 tot 20 minuten weken. Zorg ervoor dat het product niet opdroogt of intrekt, want zo kan je de vloer beschadigen. Vermijd ook een hoge drukreiniger. Spoel de vloer hierna overvloedig af met proper en zuiver water.

Op zoek naar een mooie tegelvloer? Heb je interesse in basalttegels? Nergens anders vind je een completer aanbod dan bij Westvlaams Tegelhuis te Roeselare. Je droomtegel voor ogen? Wij leveren snel aan huis, telkens met advies op maat.

 

* Credits foto’s: LC Interior Design en fotograaf Bert Demasure.