Verantwoord ondernemen

Westvlaams Tegelhuis draagt zorg voor zaken als duurzaamheid & milieu, gezondheid & veiligheid en mens & ontwikkeling. Hieronder vind je wat duidelijkheid over onze stappen in dit proces:

Code of Conduct

Westvlaams Tegelhuis hanteert in haar inkooptraject een code of conduct.
In dit document verplichten wij onszelf en onze leveranciers om zich te houden aan een aantal belangrijke juridische, ethische, milieutechnische en sociale normen en waarden. Zeker bij granietsoorten uit niet-Westerse landen is dit een belangrijk aspect, evenals het uitvoeren van onafhankelijke audits.
Deze audits laten wij onder andere uitvoeren door Xertifix, een NGO die strijdt voor betere arbeidsomstandigheden en milieubescherming in de natuursteensector.

IMVO-initiatief TruStone

Westvlaams Tegelhuis is lid van Febenat. Alle leden hebben op vrijdag 10 mei 2019 het IMVO-initiatief TruStone ondertekend op het kabinet van ex-Minister-President Bourgeois. Afgelopen jaren is er door diverse partijen in de Nederlandse en Belgische natuursteenbranche hard gewerkt aan dit convenant. De sector brengt risico’s in de productieketen in kaart en werkt samen met alle partijen die het initiatief ondersteunen om problemen zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, gebrek aan vakbondsvrijheid en veiligheid en gezondheid in de keten aan te pakken. Het is voor het eerst dat partijen uit twee landen gezamenlijk tot afspraken komen.

De doelstelling van het Initiatief TruStone is helder: de betrokken partijen willen transparantie creëren en een vuist vormen tegen schendingen van milieu en mensenrechten, die bij de winning van natuursteen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika mogelijk nog voorkomen. Als individueel bedrijf kun je daarop nauwelijks invloed uitoefenen; als branche in samenwerking met organisaties + overheid staan we een stuk sterker.

NSF en bio-hars

Westvlaams Tegelhuis werkt enkel met composietmateriaal dat gecertificeerd is conform de normen van de internationale organisatie NSF, waardoor hygiëne en voedselveiligheid kan worden gegarandeerd.

Milieu

In onze bedrijfsvoering kiezen we waar mogelijk voor milieuvriendelijke oplossingen. Een paar voorbeelden:

 • Water: We gebruiken regenwater voor ons productieproces, dat we vervolgens weer recycleren.
 • Elektriciteit: We gebruiken groene stroom.
 • Gas: Ons nieuwe pand voldoet aan de hoge isolatie-eisen, waardoor het verbruik van gas aanzienlijk wordt teruggedrongen.
 • Zonnepanelen
 • Brandstof: Bij de aanschaf van voertuigen zijn uitstoot en brandstofverbruik altijd doorslaggevend voor ons.
 • Papierverbruik: Door het gebruik van digitale kanalen kunnen wij de inkomende en uitgaande papierstromen tot een minimum beperken.
 • Materiaalverbruik: We proberen onze hoeveelheid materiaalafval steeds verder terug te dringen. Slibafval van arduin wordt gratis opgehaald om te hergebruiken voor profielen.
 • Afvalstromen: We scheiden ons afval van keramiek volledig van graniet en composiet, waardoor we een zuivere afvalstroom krijgen.

Gezondheid, veiligheid en opleiding

Ons bedrijf kan alleen succesvol zijn door goede, gemotiveerde medewerkers. Dus willen we dat onze medewerkers gezond en veilig kunnen werken, en in zichzelf kunnen investeren door middel van opleidingen.

Dat doen we bijvoorbeeld door:

 • Professionele stofafzuiging in de fabriek.
 • Zelfontwikkelde en in hoogte verstelbare werkplekken voor polijsten en eindcontrole.
 • Nauwelijks nog tillen nodig in onze fabrieken door het gebruik van vacuümheffers en transportbanden.
 • Het stimuleren (en intern aanbieden) van gestructureerde opleidingen.
 • Certificaten (ISO / VCA)

Goede doelen

Tegelstress?
Vraag advies aan onze experts!

Deze site gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy.

Voorkeuren